Kuinka paljon tilausajo maksaa?

Usein tilausajoa suunnitellessa monella ensimmäisenä mieleen nousee kysymys siitä, paljonko bussikuljetus maksaa. Tilausajojen hinnoittelu on tapauskohtaista ja valmiita paketti- tai kilometrihintoja ei siis ole. Jokainen tarjous lasketaan jokaista tilausajoa varten erikseen juuri kyseisen bussikuljetuksen erityispiirteet huomioiden. Eri yrityksillä on myös hieman erilainen tapa hinnoitella palvelunsa.

Omabussi.fi mahdollistaa tarjouspyyntöjen lähettämisen kaikille alueen liikennöitsijöille kerralla. Tarjouspyynnön saatuaan liikennöitsijät lähettävät tarjoukset sähköpostiisi. Voit tutustua saamiisi tarjouksiin ja valita halutessasi edullisimman hinnan tai vaikkapa mielestäsi parhaan hinta-laatusuhteen bussikuljetukseesi.

Mistä hinta tilausajolle koostuu?

Bussikuljetuksesta kertyviin kuluihin vaikuttaa niin matkustajamäärä, matkan ajankohta, tilausajoon käytetty aika kuin ajetut kilometritkin. Bussia varatessa voi myös tilata erilaisia lisäpalveluita tai tietyin lisävarustein varustellun linja-auton, jotka nostavat monesti hintaa.

Matkalaisten lukumäärän merkitys hinnan kannalta on varsin olennainen. Mikäli matkustajamäärä esimerkiksi ylittää pienemmän bussin kapasiteetin, pitää varata mahdollisesti isompi linja-auto, jonka jokaista paikkaa ei saadakaan täytettyä. Vastaavassa tilanteessa kulu matkaajaa kohden on suurempi kuin tilausajossa, jossa bussi on täynnä. Nyrkkisääntönä pikkubussiin mahtuu 15-21 matkustajaa, ja turistibussiin 49-62 matkustajaa. Kaksikerrosbusseihin mahtuu n. 78 matkustajaa.

Tilausajoon käytetty aika ja bussikuljetuksen ajankohta vaikuttavat tilausajon hintaan. Mikäli matka on pitkä ja sen aikana on pysähdyttävä yöpymään, sisällytetään hintaan kuljettajan yöpymiskustannukset. Kuljettaja voi työskennellä päivässä enintään 15 tuntia, ja päivittäinen ajoaika voi olla enintään 10 tuntia. Tätä pidempiin tilausajoihin tarvitaan vaihtokuljettaja. Tilausajot ovat myös usein hieman kalliimpia sesonkina touko-kesäkuussa ja viikonloppuisin.

Miksi liikennöitsijät tarjoavat eri hintaisia bussikuljetuksia samalle reitille?

Voi hyvinkin olla, että kaikki sinulle liikennöitsijöiden toimesta lähetetyt tarjoukset ovat keskenään hyvinkin eri suuruisia. Tähän löytyy useita selittäviä tekijöitä. Tilausajoja varten varatut bussit saattavat erota toisistaan niin kokonsa kuin varustelunsa puolesta.

Yrityksillä on myös erilaista kalustoa, ja yksi yritys hoitaa suurien ryhmien kuljetukset yhdellä suurella linja-autolla, kun taas toinen käyttää useampaa pienempää bussia.

Liikennöitsijän toimipisteen sijainti sekä varaustilanne vaikuttavat hinnoitteluun. Jos jokin yritys säilyttää kalustoaan kovin kaukana lähtöpaikasta, voi heidän olla vaikea tarjota reittiä yhtä edullisesti kuin jonkin toisen liikennöitsijän, jonka toimipiste löytyy lähempää. Toisaalta taas etäisemmällä sijainnilla toimipistettään ylläpitävän yrityksen ylläpitokulut – kuten vaikkapa vuokra – voivat olla edullisemmat, mikä heijastuu myös asiakkailta veloitettuihin summiin.

Paljon on myös kiinni siitä, miten hyvin toivomasi tilausajo sopii kunkin liikennöitsijän kalenteriin. Kiireisempien kausien aikana iso osa kalustosta voi olla varattuna jo muille retkille, eikä sitä edullisinta bussia olekaan saatavilla. Hiljaisempien kuukausien aikana taas valinnanvaraa on runsaasti enemmän ja yritykset tapaavat tehdä myös edullisempia tarjouksia.

Vaihteluväli voi siis olla suurikin. Jotta saisit kuitenkin suuripiirteisen käsityksen siitä, millaisista summista puhutaan, olemme listanneet oheen viitteellisiä hintoja suosituille tilausajoreiteille.

  • Helsinki-Tampere, tilausajo 50 henkilöä, päiväretki: 700 – 1200 €
  • Helsinki-Turku, tilausajo 50 henkilöä, yöpyvä: 900 – 1300 €
  • Helsinki-Hämeenlinna, tilausajo 15 henkilöä, yhdensuuntainen: 400 – 600 €
  • Helsinki-Espoo, tilausajo 50 henkilöä, päiväretki: 350 – 650 €
  • Helsinki-Lahti, tilausajo 70 henkilöä, yhdensuuntainen: 700 – 1100 €

Mikäli haluat selvittää todellisen hinnan juuri sinun toiveidesi mukaan toteutetulle tilausajolle, jätä tarjouspyyntö Omabussin palvelun kautta helposti ja nopeasti!