Minkälaisella bussilla tilausajolle?

Tilausajoa kilpailuttaessa kaluston valinta jää liikennöitsijän tehtäväksi. Tällöin bussifirma valitsee omasta kalustosta sopivimman vapaana olevan bussin teidän matkallenne. Halutessanne voitte kilpailutusta tehdessänne ilmoittaa toiveita ja kriteereitä, minkälaisen bussin haluatte tilausajolle.

Erilaiset bussit ja niiden varusteet eivät välttämättä ole kovin tuttuja. Tämän artikkelin tarkoitus on antaa tietoa ja esitellä erilaisia linja-autotyyppejä ja niiden varusteita. Tilausajoja kilpailuttaessa on hyvä huomata, että harvinaisen varusteen vaatiminen tilausajobussilta saattaa vähentää tarjousten määrää ja mahdollisesti lisätä hintaa. Kaikkia bussityyppejä ei välttämättä ole myöskään aina saatavilla. Mikäli haluat varmistaa tilausajollesi juuri sellaisen linja-auton kuin haluat, kannattaa kilpailutus ja tilausajon varaaminen tehdä hyvissä ajoin.

Turistibussit

Pitkänmatkanbussit eli turistibussit ovat yleisimmin tilausajoilla käytetty bussityyppi. Turistibusseissa penkit ovat pehmeät, matkustamo on hiljainen ja mukavuuteen on panostettu. Turistibussit on aina varusteltu turvavöillä, wc:llä, ilmastoinnilla, mikrofonilla sekä tavaratiloilla. Bussien pituudet ja matkustajakapasiteetit vaihtelevat. Pienimmät tilausajoilla käytettävät bussit ovat noin 30-paikkaisia ja suurimmat ovat yli 60-65 paikkaisia. Suomessa kaksikerroksiset bussit ovat tuttu näky kaukoliikenteessä. Tilausajokäytössä ne ovat kuitenkin harvinaisia. Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa on tilausajokäytössä yksi tai useampi kaksikerroksinen linja-auto, jossa mahtuu matkustamaan mukavasti noin 80 henkilöä.

Turistibussi parkeerattuna tilausajolla

Pöytäryhmät

Osa turistibusseista on varusteltu yhdellä tai useammalla pöytäryhmällä. Pöydän ääressä on mukava matkustaa töitä tehden tai eväitä syöden. Pöytäryhmät ovat usein linja-auton suosituimmat istumapaikat. Tilausajoa kilpailuttaessa pöytäryhmää voi toivoa tarjouspyyntöä lähettäessä.

Tavaratilat

Pidemmillä tilausajoilla on usein tarve ottaa matkatavaroita mukaan. Kaikissa turistibusseissa on tavaratilat matkustamon alla. Poikkeuksellisen paljon matkatavaroita voi olla talvisin laskettelu- ja kesäisin golf-matkoilla. Muistathan mainita erityisen runsaasta matkatavaramäärästä tarjouspyynnön yhteydessä, jotta kaikki matkatavarat mahtuvat varmasti kyytiin.

Sisätilat

Pitkänmatkanbussit eli turistibussit ovat parhaimmillaan nimensä mukaisesti pitkillä matkoilla. Pehmeät ja mukavat istuimet ovat verrattavissa henkilöauton istuimiin paikallisliikenteen kovien penkkien sijaan. Usein istuimet kallistuvat lentokonepenkkien tapaan nukkumismukavuutta lisäten. Linja-autoissa on yleensä kaksi istuinta käytävän molemmin puolin.

Pikkubussit eli minibussit

Pienet ryhmien tilausajot ajetaan useimmiten pikkubusseilla. Etuja pikkubussilla matkustettaessa isoon turistibussiin verrattuna on koko. Pikkubusseilla mahtuu pienille teille, painorajoitetuille silloille ja ahtaisiin pihoihin. Pikkubussit ovat useimmiten 14-19 paikkaisia. Toki poikkeuksellisen suuria jopa 25-30 paikkaisia on mahdollista löytää. Pikkubusseilla matkattaessa on hyvä huomata matkatavaratilojen rajallisuus. Joissakin turisti ja tilausajokäyttöön suunnitelluissa malleissa on lattian alla tavaratilaa, mutta ei aina. Mikäli matkalle on tarkoitus ottaa paljon matkatavaroita on tarjouspyyntöön hyvä kirjoittaa huomautus tästä. Näin liikennöitsijä osaa ottaa huomioon matkatavaroiden määrän ja varmistaa niiden mahtumisen.

Pikkubussit odottamassa tilausajoasiakkaita

Pikkubusseilla matkustamien on hieman edullisempaa kuin turistibussilla. Pienempi koko tarkoittaa pienempää polttoaineenkulutusta ja kevyempää kulurakennetta liikennöitsijälle. Hyvänä nyrkkisääntönä mitä pienempi linja-auto sitä edullisempi matka. On hyvä kuitenkin huomata kulujen jakautuminen matkustajille. Isolla linja-autolla matkustettaessa kulut jakautuvat useammalle henkilölle, jolloin yksittäisen henkilön maksettava summa jää usein yllättävän pieneksi.

Pikkubussilla matkustettaessa kannattaa huomioida:

  1. Rajallisemmat tavaratilat (Vaihtelee paljon bussikohtaisesti)
  2. Pikkubusseissa ei ole vessaa. Pidemmillä matkoilla kannattaa pitää lyhyitä taukoja huoltoasemilla.
  3. Iäkkäille henkilöille pikkubussit ovat usein mukavampia kuin korkeat turistibussit. Matalampaan pikkubussiin on helpompi ja turvallisempi nousta kyytiin liikkumisen vaikeuduttua. Esteettömät linja-autot ovat vielä erikseen, mutta esimerkiksi eläkeläisryhmille pikkubussit ovat oiva valinta.
  4. Pikkubussien elinkaari on keskimäärin lyhyempi, kuin turistibussien. Tämän takia keskimääräinen pikkubussi on keskimääräistä turistibussia uudempi. Toki tarjouspyyntöön voi laittaa ajoneuvolle ikärajoitteita, mikäli haluaa.
Lapset tilausajolla leirikouluun
Pikkubussin matkustamo

Minibussien saatavuus on hyvä ympäri Suomen, mutta erityisesti Helsingissä, Espoossa, Vantaalla Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Omabussi.fi sivustolla minibussi tilausajon kilpailuttaminen käy käden käänteessä.

Kaupunkibussit

Kaupunkibussit ovat varmasti kaikille kaupungeissa asuville suomalaisille tuttu näky. Pääasiassa paikallisliikenteessä käytetään kaupunkibusseja, mutta myös tilausajoissa. Suuremmissa kaupungeissa on yleensä mahdollista järjestää tilausajokuljetus myös paikallisliikenteen linja-autoja käyttäen, mikäli haluaa. Suuret massakuljetukset esimerkiksi shuttle bus festivaalien tai opiskelijatapahtumien aikana on helppoa kaupunkibusseilla, sillä matkustajat pääsevät nopeasti nousemaan ja poistumaan bussista. Tilausajokäytössä paikallisliikenteen bussit ovat hinnoittelultaan yleensä turistibussien kanssa suurinpiirtein saman hintaisia.

Paikallisliikenteen busseissa ei ole rappusia sisään noustaessa. Bussit ovat myös varusteltu invarampeilla, mikäli tarvitaan esteetön linja-auto. Matkustajia kaupunkibusseihin mahtuu yleensä istumaan noin 40-60 ja seisomaan 20-40. Maksimikapasiteetti on suuri, mikäli seisomapaikat sopivat asiakkaalle.

Vasemmalla kuvassa Helsingissä ajava sähkökäyttöinen kaupunkiliikenteen linja-auto. Suurien kaupunkien yhteydessä sähkökäyttöiset linja-autot ovat yleistyneet. Myös näitä on mahdollista saada tilausajolle ryhmän niin halutessaan. Toki kaupunkiliikenteen bussien saatavuus tilausajokäyttöön on rajoitetumpaa turistibusseihin verrattuna.