Helsingin tilausajot

Tutustu Helsinkiin kiertoajelun kyydissä

Historiaa, luontoa, arkkitehtuuria, taidetta sekä makuelämyksiä – alkaen 12 €/henkilö omalla tilausajolla Helsingissä

Omabussi.fi tarjoaa mahdollisuutta kiertää Helsinkiä mukavasti tilausbussin kyydissä omalla porukalla. Unohda siis ratikka-, bussi- ja metroverkostojen kanssa tuskailu ja hyppää tilausajon kyytiin.

Kierros alkaa joko valitsemaltasi keskustan alueen hotellilta, satamasta tai Helsinki-Vantaan lentokentältä ja päättyy myös samaan osoitteeseen. Voit siis jättää päivän kyydeistä huolehtimisen kokonaan meille. Me viemme sinut sujuvasti paikasta toiseen ja matkustaessa ehdit hyvin levähtää tai vaikka nauttia eväitä.

Kussakin kiinnostavassa ja tarkoin valitussa kohteessa on hyvin aikaa ihailla Helsingin tunnetuimpia nähtävyyksiä, kaunista luontoa ja myös helmiä, jotka ovat lähinnä paikallisten suuressa suosiossa. Mikäs sen parempi tapa tutustua maamme pääkaupungin tarjontaan, kuluttaa pidempi vaihtoaika lentojen välissä tai viettää vaikkapa mukavaa retkipäivää porukalla!

Tuomiokirkko tIlaa bussi Helsinki

Minkälaisia kiertoajeluita Helsingissä voi tehdä tilausajolla?

Valita voi useiden eri pituisten ja eri teemojen ympärille rakennettujen kierrosten väliltä, joiden lisäksi isommalla ryhmällä liikkeessä olevat voivat kustomoida omavalintaisen reitin. Omavalintaisen reitin voi senkin rakentaa jonkin teeman ympärille: voimme kiertää polttariporukalla morsiamelle mieleisiä paikkoja, tutustua pohjoismaalaiseen designiin, seikkailla lapsille sopivissa ympäristöissä tai ajella läpi Helsingin sotahistorian kannalta merkittävimmät kohteet.

Kierrokset ovat varattavissa helposti ottamalla suoraan yhteyttä meihin sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@tilausajobussit.fi. Autamme mieluusti myös omavalintaisen reitin suunnittelussa ja annamme lisätietoja valmiista reiteistä. Kysy siis rohkeasti, jos jokin jää mietityttämään!

Kaikille reiteille on mahdollista ostaa lisäpalveluna opastus niin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi kuin mahdollisesti muillakin kielillä – kysy lisää kielitarjonnastamme varauksen yhteydessä.

1

Tilausajo

Kilpailuta reitillesi sopiva tilausajo jättämällä palvelumme kautta tarjouspyyntö. Tarjouspyynnön jättäminen on täysin ilmaista, eikä sido sinua varaukseen.

2

Opas

Valitse asiantunteva paikallinen opas yhteistyökumppaneidemme kautta. Paikallinen opas tuntee Helsingin kuin omat taskunsa.

3

Vierailukohteet

Valitse haluamasi kierros valikoimastamme tai suunnittele oma kiertoajelu toiveidesi mukaan.

Tilausajo: Helsinki tutuksi kolmessa tunnissa

Helsingin tunnetuimpia kohteita läpikäyvä kierros, johon on koottu sopiva annos niin historiaa, kulttuuria, arkkitehtuuria kuin kauniita maisemiakin. Vierailemaan pääsee sekä kirkoissa, monumenteilla, toreilla kuin satama-alueillakin. Kierrosta varten kannattaa varustautua mukavilla kävelykengillä ja aurinkoisella säällä muistaa levittää riittävä kerros aurinkosuojaa.

Kierroksen kesto on 3 – 3,5 h riippuen liikennetilanteesta ja lähtöpaikasta.

Kierroksen aluksi bussi noutaa seurueenne kyytiin keskustan alueen hotellilta, satamasta tai lentoasemalta. Voit valita valmiin reittimme tai suunnitella oman reittisi.

Kruunuvuorenranta Tilausajo Helsinki
Sibelius-monumentti

Helsinki tutuksi kolmessa tunnissa -kierros

Reitti sisältää seuraavat kohteet:

Senaatintorin ja Kauppatorin alue
Helsingin ikonisimmat nähtävyydet sijaitsevat juurikin Senaatintorin ja Kauppatorin läheisyydessä. Senaatintoria hallitseva, valkoinen Tuomiokirkko toimittaa lähes symbolin virkaa. Sen portailta voi nähdä läheisten rakennusten yli aina Suomenlahdelle saakka. Senaatintori on merkityksellinen kohtauspaikka helsinkiläisille – vietetäänhän sillä niin Tuomaan markkinoita kuin Lucia-juhlaakin joulun alla. Aurinkoisella säällä portailla voi nauttia kupin kahvia tai tötteröllisen jäätelöä. Torin laidalta löytyy myös esimerkiksi Suomen Kansalliskirjasto, Yliopiston päärakennus ja Valtioneuvoston linna, jotka lukeutuvat kaupungin vanhimpien rakennusten joukkoon.

Senaatintorilta on vain lyhyt kävelymatka kuvaukselliselle Kauppatorille, jolla myydään niin friteerattuja muikkuja, marjoja, sieniä kuin muitakin Suomen luonnon herkkuja – erilaisia käsitöitä tietysti unohtamatta. Jälkiruokaa voi napata mukaansa vaikkapa jostain Helsingin Vanhan Kauppahallin lukuisista leipomoista.

Kauppatorilta aukeaa kaunis näkymä satamaan, josta lähtevät lautat läheisille saarille. Satama-altaaseen pääsee jopa pulahtamaan, mutta se on syytä tehdä Allas Sea Poolin merivesialtaassa. Suomalaiseen tapaan tarjolla on myös saunoja – jopa yhdessä Allas Sea Poolin takana komeilevassa Helsinki SkyWheel -maailmanpyörän vaunuista.

Kauppatorin yhteydessä sijaitsee myös kuuluisa Havis Amandan suihkulähde, joka saa lakin päähänsä jokavuotisissa vappujuhlissa. Havis Amandan takaa alkaa kaunis Esplanadin puisto, joka kerää runsaasti väkeä terasseille erityisesti kesähelteillä. Kauppatoria reunustavat Presidentinlinna, Kaupungintalo ja hieman etäämmällä Uspenskin Katedraali. Ihailtavaa siis riittää.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30 – 40 minuuttia.
Temppeliaukion kirkko
Seuraavaksi tilausbussilla suunnataan Esplanadia ja Mannerheimintietä pitkin Temppeliaukion kirkolle. Temppeliaukion kirkko lukeutuu Helsingin ehdottomasti tunnetuimpiin nähtävyyksiin, joskin se saattaa jäädä jopa huomaamatta – onhan se rakennettu osittain kallion sisään. Tämä Etu-Töölössä sijaitseva evankelisluterilainen kirkko houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa kiinnostavan arkkitehtuurinsa vuoksi. Sen lisäksi, että kirkko on louhittu osittain kallioon, se on myös soikea ja kantaa kupolin muotoista kattoa. Sisälle tulvii valoa suurten kattoikkunoiden kautta ja tilan akustiikan ansiosta siitä on muodostunut suosittu paikka pitää erilaisia musikaalisia esityksiä. Kirkko on aktiivisessa käytössä ja siellä vietetään niin häitä kuin messujakin. Täysi-ikäisiltä turisteilta sisäänpääsystä veloitetaan kolme euroa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Eduskuntatalo, Finlandiapuisto ja Kansalaistori
Finlandiapuiston ja Kansalaistorin lähistöltä löytyy monia tärkeitä sekä kiinnostavia kohteita. Kansalaistorin laidalla on vuodesta 2018 komeillut arkkitehtuurisesti kiinnostava, kolmikerroksinen Helsingin keskustakirjasto Oodi. Rakennuksen tiloista löytyy itse kirjaston lisäksi niin elokuvateatteri, monitoimisali, galleria, leikkipuisto, äänitysstudioita, kokoustiloja ja kahvila-ravintola. Kirjasto on siis yhtä kiinnostava niin sisältä kuin ulkoakin. Ja sen kolmannen kerroksen ulkoterassilta on kauniit näkymät keskustan suuntaan.

Kansalaistorin toisella laidalla komeilee vuonna 2011 avattu lasiseinäinen Helsingin Musiikkitalo, jossa järjestetään erilaisia konsertteja sekä tapahtumia, ja jonka tiloissa opiskelevat myös Sibelius-akatemian opiskelijat. Rakennus on sisältäkin arkkitehtuurillisesti varsin kiintoisa kohde, jota pääsee vapaasti ihastelemaan. Sen ulkopuolelta, Kansalaistorin tuntumasta löytyy Reijo Hukkasen Laulupuut veistos, joka koostuu kolmesta osasta. Niistä kokein on 13-metrinen hauki ja kaksi muuta flyygelinkannesta ja halkopinoista kootut tolpat.

Lähestulkoon Musiikkitaloa vastapäätä, toisella puolella Mannerheimintietä sijaitsee Eduskuntatalo korkeine pylväineen. Eduskuntatalon julkisivu on monille tuttu ainakin uutisista. Suomen eduskunta kokoontuu rakennuksen tiloihin tekemään tärkeitä päätöksiä, minkä lisäksi kansalaisia nähdään usein protestoimassa sen portailla.

Kansalaistorilta voi jatkaa matkaansa kävellen Musiikkitalon ohitse Finlandiapuistoon, jonka reunalla, Töölönlahden kauniissa maisemissa sijaitsee marmorinen kongressi- ja tapahtumakeskus Finlandia-talo. Se on Alvar Aallon vuonna 1962 suunnittelema rakennus, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30 – 40 minuuttia.
Sibelius-monumentti
Haponkestävästä teräksestä valmistettu Sibelius-monumentti on Sibeliuksen puistossa ylväänä seisova Eila Hiltusen suunnittelema veistos, joka koostuu yli 600:sta eri kokoisesta putkesta. Se on rakennettu kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen muistolle vuonna 1967. Monet sanovat tämän abstraktin taideteoksen muistuttavan urkupillejä ja putkista kuuluukin esimerkiksi tuulessa erikoisia ääniä sekä kaikuja. 8,5 metriä korkea, 10,5 metriä pitkä ja 6,5 metriä syvä monumentti, jota voi ihailla vapaasti niin sen alta kuin ympäröiviltä kallioiltakin kerää noin puoli miljoonaa kiinnostunutta kävijää vuosittain. Se myös sointuu kauniisti ympäröivään luontoon.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.

Stadin helmet -tilausajo

Tällä kierroksella tutustutaan sekä Helsingin – eli paikallisten keskuudessa Stadin – tunnetuimpiin nähtävyyksiin että kohteisiin, jotka eivät ole vielä ehtineet kerätä valtavaa suosiota turistien keskuudessa. Bussin kyydissä pääsee siis myös paikkoihin, joissa helsinkiläiset viettävät vapaapäiviään. Kierrosta varten kannattaa varautua mukavilla kävelykengillä ja kesällä on syytä muistaa levittää runsas kerros aurinkorasvaakin.

Kierroksen kesto on 5 – 5,5 h riippuen liikennetilanteesta sekä lähtöpaikasta.

Kierroksen aluksi bussi noutaa seurueenne kyytiin keskustan alueen hotellilta, satamasta tai lentoasemalta. Voit valita valmiin reittimme tai suunnitella oman reittisi.

Sky Wheel tilausbussi Helsinki
Uspeskin katetraali tilausajo minibussi Helsinki

Stadin helmet -kierros

Reitti sisältää seuraavat kohteet:

Senaatintorin ja Kauppatorin alue
Helsingin ikonisimmat nähtävyydet sijaitsevat juurikin Senaatintorin ja Kauppatorin läheisyydessä. Senaatintoria hallitseva, valkoinen Tuomiokirkko toimittaa lähes symbolin virkaa. Sen portailta voi nähdä läheisten rakennusten yli aina Suomenlahdelle saakka. Senaatintori on merkityksellinen kohtauspaikka helsinkiläisille – vietetäänhän sillä niin Tuomaan markkinoita kuin Lucia-juhlaakin joulun alla. Aurinkoisella säällä portailla voi nauttia kupin kahvia tai tötteröllisen jäätelöä. Torin laidalta löytyy myös esimerkiksi Suomen Kansalliskirjasto, Yliopiston päärakennus ja Valtioneuvoston linna, jotka lukeutuvat kaupungin vanhimpien rakennusten joukkoon.

Senaatintorilta on vain lyhyt kävelymatka kuvaukselliselle Kauppatorille, jolla myydään niin friteerattuja muikkuja, marjoja, sieniä kuin muitakin Suomen luonnon herkkuja – erilaisia käsitöitä tietysti unohtamatta. Jälkiruokaa voi napata mukaansa vaikkapa jostain Helsingin Vanhan Kauppahallin lukuisista leipomoista.

Kauppatorilta aukeaa kaunis näkymä satamaan, josta lähtevät lautat läheisille saarille. Satama-altaaseen pääsee jopa pulahtamaan, mutta se on syytä tehdä Allas Sea Poolin merivesialtaassa. Suomalaiseen tapaan tarjolla on myös saunoja – jopa yhdessä Allas Sea Poolin takana komeilevassa Helsinki SkyWheel -maailmanpyörän vaunuista.

Kauppatorin yhteydessä sijaitsee myös kuuluisa Havis Amandan suihkulähde, joka saa lakin päähänsä jokavuotisissa vappujuhlissa. Havis Amandan takaa alkaa kaunis Esplanadin puisto, joka kerää runsaasti väkeä terasseille erityisesti kesähelteillä. Kauppatoria reunustavat Presidentinlinna, Kaupungintalo ja hieman etäämmällä Uspenskin Katedraali. Ihailtavaa siis riittää.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30 – 40 minuuttia.
Kaivopuisto
Matka jatkuu Kaivopuiston kauniisiin maisemiin, jonne ihmiset kokoontuvat niin läheltä kuin kauempaakin toivottamaan tervetulleeksi toukokuun säässä kuin säässä. Puiston siimeksessä sijaitseva Kaivohuone on myös suosittu juhlapaikka, jossa vietetään niin häitä kuin lämpimiä kesäiltojakin. Upeat näkymät sekä taivaalle että kauas merellekin tarjoilee pienellä kukkulalla seisova Kaivopuiston tähtitorni.

Kaivopuiston rannasta löytyy toinen toistaan kutsuvampia kahviloita. Kesäisin niin Café Ursulan, Ravintola Mattolaiturin kuin Kahvila Kompassinkin terassit ovat täynnä elämää ja pulppuavaa puheensorinaa. Vaikkei istahtaisikaan kupilliselle, voi puiston edustan elämästä nauttia ihan muutenkin. Lapset leikkivät, ihmiset ulkoiluttavat koiriaan ja rantakivien läheisyydessä uiskentelee usein joutsenia. Talvikaudella rannasta voi kävellä ponttonisiltaa pitkin jopa läheiseen Uunisaareen asti.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Eiranranta ja Löyly
Kaivopuiston tuntumassa sijaitsee Eiranranta, joka tarjoilee sekä kaunista että kiinnostavaa arkkitehtuuria. Perinteisten, vanhalle Helsingille tyypillisten rakennusten ja modernin uudiskohteiden lisäksi aivan Eiranrannan tuntumassa, Hernesaaren puolella komeilee veistoksellinen, saunaravintola Löyly. Löylyn terassilta sekä seinänkokoisten ikkunoiden takaa avautuvat näköalat Suomenlahdelle ovat vertaansa vailla. Ei siis ihmekään, että ravintolasta on tullut suosittu kohde paitsi saunomisen ystävien myös ihan vain kahvittelijoiden keskuudessa. Erilaisten makuelämysten lisäksi vierailijoille tarjoillaan toisinaan kulttuuria erilaisten esiintyjien muodossa. Tunnelmaa Löylyn tiloissa riittää vuodenajasta riippumatta. Löylyn tuntumasta löytyy myös Taideseinä, jonka luo lukuisat kävijät saapuvat ihailemaan värikkäitä graffiteja.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Lapinlahden lähde
Matka jatkuu Punavuoren ja Hietalahden kauniiden naapurustojen halki Lapinniemeen, missä sijaitsee Lapinlahden Lähde. Tämä Helsingin helmi ei ole vielä turistien suuressa suosiossa, mutta paikalliset sekä muutama uhanalainen lajikin viihtyvät luonnonläheisellä ja hiljaisella virkistysalueella sitäkin paremmin.

Lapinlahden Lähteeksi kutsuttu rakennus on alun perin 1841 vuonna valmistunut sairaalarakennus, – Lapinlahden sairaala – joka toimi Suomen ensimmäisenä mielisairaalana. Sen tunnetuimpiin potilaisiin lukeutuu kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi. Rakennus kantaa siis runsaasti kulttuurihistoriallista arvoa.

Nykypäivänä Lapinlahden Lähde on paikka, jonka taitelijat ja yrittäjät ovat valjastaneet käyttöönsä. Alueen ilmapiiristä huokuu yhteisöllisyys, avoin kokeilun kulttuuri ja luontoarvojen kunnioittaminen. Vanhoista potilashuoneista on tehty ateljeita, taidepajoja, sävellyshuoneita, terapeuttien toimistoja ja muita työtiloja. Alueelta löytyy myös kahvila, museo, sauna, käsityöpuoti, leipomo ja kirpputori. Piha-alueella aikaa sitten sairaalassa asuneiden potilaiden kasvattamat puut kurottelevat oksiaan kohti korkeuksia ja kukat kukkivat kauniisti kesäisin.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Temppeliaukion kirkko
Temppeliaukion kirkko lukeutuu Helsingin ehdottomasti tunnetuimpiin nähtävyyksiin, joskin se saattaa jäädä jopa huomaamatta – onhan se rakennettu osittain kallion sisään. Tämä Etu-Töölössä sijaitseva evankelisluterilainen kirkko houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa kiinnostavan arkkitehtuurinsa vuoksi. Sen lisäksi, että kirkko on louhittu osittain kallioon, se on myös soikea ja kantaa kupolin muotoista kattoa. Sisälle tulvii valoa suurten kattoikkunoiden kautta ja tilan akustiikan ansiosta siitä on muodostunut suosittu paikka pitää erilaisia musikaalisia esityksiä. Kirkko on aktiivisessa käytössä ja siellä vietetään niin häitä kuin messujakin. Täysi-ikäisiltä turisteilta sisäänpääsystä veloitetaan kolme euroa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Eduskuntatalo, Finlandiapuisto ja Kansalaistori
Finlandiapuiston ja Kansalaistorin lähistöltä löytyy monia tärkeitä sekä kiinnostavia kohteita. Kansalaistorin laidalla on vuodesta 2018 komeillut arkkitehtuurisesti kiinnostava, kolmikerroksinen Helsingin keskustakirjasto Oodi. Rakennuksen tiloista löytyy itse kirjaston lisäksi niin elokuvateatteri, monitoimisali, galleria, leikkipuisto, äänitysstudioita, kokoustiloja ja kahvila-ravintola. Kirjasto on siis yhtä kiinnostava niin sisältä kuin ulkoakin. Ja sen kolmannen kerroksen ulkoterassilta on kauniit näkymät keskustan suuntaan.

Kansalaistorin toisella laidalla komeilee vuonna 2011 avattu lasiseinäinen Helsingin Musiikkitalo, jossa järjestetään erilaisia konsertteja sekä tapahtumia, ja jonka tiloissa opiskelevat myös Sibelius-akatemian opiskelijat. Rakennus on sisältäkin arkkitehtuurillisesti varsin kiintoisa kohde, jota pääsee vapaasti ihastelemaan. Sen ulkopuolelta, Kansalaistorin tuntumasta löytyy Reijo Hukkasen Laulupuut veistos, joka koostuu kolmesta osasta. Niistä kokein on 13-metrinen hauki ja kaksi muuta flyygelinkannesta ja halkopinoista kootut tolpat.

Lähestulkoon Musiikkitaloa vastapäätä, toisella puolella Mannerheimintietä sijaitsee Eduskuntatalo korkeine pylväineen. Eduskuntatalon julkisivu on monille tuttu ainakin uutisista. Suomen eduskunta kokoontuu rakennuksen tiloihin tekemään tärkeitä päätöksiä, minkä lisäksi kansalaisia nähdään usein protestoimassa sen portailla.

Kansalaistorilta voi jatkaa matkaansa kävellen Musiikkitalon ohitse Finlandiapuistoon, jonka reunalla, Töölönlahden kauniissa maisemissa sijaitsee marmorinen kongressi- ja tapahtumakeskus Finlandia-talo. Se on Alvar Aallon vuonna 1962 suunnittelema rakennus, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30 – 40 minuuttia.
Sibelius-monumentti
Haponkestävästä teräksestä valmistettu Sibelius-monumentti on Sibeliuksen puistossa ylväänä seisova Eila Hiltusen suunnittelema veistos, joka koostuu yli 600:sta eri kokoisesta putkesta. Se on rakennettu kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen muistolle vuonna 1967. Monet sanovat tämän abstraktin taideteoksen muistuttavan urkupillejä ja putkista kuuluukin esimerkiksi tuulessa erikoisia ääniä sekä kaikuja. 8,5 metriä korkea, 10,5 metriä pitkä ja 6,5 metriä syvä monumentti, jota voi ihailla vapaasti niin sen alta kuin ympäröiviltä kallioiltakin kerää noin puoli miljoonaa kiinnostunutta kävijää vuosittain. Se myös sointuu kauniisti ympäröivään luontoon.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Kallion kirkko
Kallion kaupunginosaan, korkealle mäen päälle rakennettu harmaagraniittinen kirkko on maamerkki, jonka näkee kauempaakin. Vuonna 1912 valmistuneen rakennuksen torni on 65 metriä korkea sekä varsin näyttävä näky. Sen kellot soittavat päivittäin kahdesti Jean Sibeliuksen Kallion kirkolle varta vasten säveltämää koraalisävelmää.

Sisältä kirkko on pitkä ja varsin yksinkertainen, mutta kaunis. Kirkon alla sijaitsee uurnaholvi, jollaisia Suomessa ei juuri tavata. Siellä säilytetään tuhkauurnia väliaikaisesti. Uurnaholviin mahtuu kerrallaan 2 500 uurnaa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Mustikkamaa
36 hehtaarin laajuinen Mustikkamaa on Helsingin itäpuolella, Korkeasaaren vieressä sijaitseva saari, jonka avokalliot, hiekkarannat ja metsät tarjoavat upeat puitteet ulkoiluun. Mustikkamaan satamasta sekä kallioilta voi ihailla Kalasataman urbaanimpaa kaupunkimaisemaa, joka luo kiintoisan kontrasti näiden kahden kaupunginosan välille, joita yhdistää pitkä kävelysilta.

Mustikkamaan saarelta löytyy niin tenniskenttiä, uimarantoja, kioskeja, leikkipaikkoja, ravintola, terassilaiva kuin kesäteatterikin. Aurinkoisella säällä ihmiset keinuvat puiden väliin kiinnitetyissä riippumatoissa, istuskelevat kallioilla, uivat, viettävät piknikeitä ja liikkuvat luonnossa. Tunnelma on kevyt ja rento. Mikäs sen parempi paikka nauttia auringosta ja raikkaasta ilmasta?

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.

Sukellus Helsingin luontoon -tilausajo

Tällä kierroksella tutustutaan Helsingin kiinnostavimpiin luontokohteisiin. Kiertämään pääsee niin merenrannoille, saarille, soille, lehtoihin kuin metsiinkin. Kierros pitää sisällään harjuja pitkin kiipeilyä, luoliin sukeltelua ja rotkon reunalla kulkemista. Pitkän päivän aikana voi pulahtaa halutessaan uimaankin. Mukaan kannattaa siis pakata hyvät kävelykengät, ulkoiluvaatteet ja uimapuku. Joissain kohteissa seikkaillessa myös kumisaappaista saattaa olla hyötyä. Eikä kameraa ja eväsleipääkään kannata unohtaa!

Kierroksen kesto on 5 – 5,5 h riippuen liikennetilanteesta sekä lähtöpaikasta.

Kierroksen aluksi bussi noutaa seurueenne kyytiin keskustan alueen hotellilta, satamasta tai lentoasemalta. Voit valita valmiin reittimme tai suunnitella oman reittisi.

Kruunuvuorenranta tilausajo Helsinki
Retki tilausajo Helsinki

Sukellus Helsingin luontoon -kierros

Reitti sisältää seuraavat kohteet:

Lammassaari ja Kuusiluoto
Viikin-Vanhankaupunginselän luonnonsuojelualueella sijaitsevaan kesämökkeilijöiden sekä ulkoilijoiden suosimaan Lammassaareen pääsee kulkemaan Pornaistenniemeltä leveitä ja esteettömiä pitkospuita pitkin. Noin kolme ja puoli kilometriä pitkä Luonnon syli -luontopolku sopii niin ruskaretkille kuin lämpimän kesäpäivänkin viettoonkin, mutta kyllä maisemat kauniina talvipäivänäkin lumoavat retkeilijän. Se kulkee läpi matalikon sekä upean koivumetsän. Nimestään huolimatta Lammassaarelta ei löydä lampaita, mutta muuttolinnut kyllä levähtävät rantakaislikossa ja niitä voikin bongailla alueen lintutornista keväisin sekä syksyisin.

Lammassaarelta voi jatkaa kapeampia pitkospuita pitkin aina läheiseen Kuusiluotoon asti, jonne tuodaan kesäksi lampaita laiduntamaan – saaren edustan portti on syytä muistaa sulkea perässään, etteivät kesäasukit pääse karkuteille. On myös hyvä huomioida, että merenpinnan korkeudesta riippuen pitkospuut saattavat jäädä vedenpinnan alle, mikä aiheuttaa selvää haastetta kulkemiseen ilman kumisaappaita. Mikäli perille aina Kuusiluotoon saakka kuitenkin pääsee, saa nauttia kauniista metsämaisemasta sekä kallioilla nukkuvien lampaiden seurasta.

Aikaa kohteessa vietetään noin 40 – 50 minuuttia.
Seurasaari
Keskellä Helsingin kiireistä keskustaa sijaitseva noin 46 hehtaarinen Seurasaari tarjoaa levähdystä liikenneruuhkista ja ihmishälinästä. Alkujaan saareen kulki pelkkä laivayhteys, mutta nykyisin matka on helppo taittaa kävelysiltaa pitkin. Monet saapuvatkin ihailemaan kallioisia mäkiä, liplattavia aaltoja ja kauniita lehtoja niin arkena kuin viikonloppuisinkin, ja erityisesti kesäkaudella ulkoilijoita riittää. Ihmiset käyvät uimassa, istuvat päivää piknikillä, grillaavat saaren puugrillillä, ostavat jäätelöä kioskeista ja vierailevat ulkoilmamuseossa. Toisinaan Karunan vanhan kirkon ovista voi nähdä kulkevan ulos myös vastavihittyjä pareja.

Autoja ja pyöriä saarelle ei ilman erityislupaa saa tuoda, joten jalankulkijan ei tarvitse huolehtia liikenteestä. Seurasaaren monia ulkoilureittejä onkin mukava kulkea ympäri vuoden, nauttien lintujen laulusta sekä bongaillen pelottomia oravia.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30-40 minuuttia.
Kallahdenharju
Helsingillekin poikkeuksellista luontoa pääsee näkemään Kallahdenharjun luonnonsuojelualueella, joka sijaitsee Itä-Helsingissä ja kertoo tarinaa siitä, miten jääkausi muokkasi maaperää yli 10 000 vuotta sitten. Se syntyi mannerjäätikön sulamisveden kasaamana ja jatkuu mereen vedenalaisina hiekkasärkkinä. Harjun maisemaa värittää vanha, korkea sekä varsin kuvauksellinen männikkö. Maanpinta peittyy mustikoihin, variksenmarjoihin ja muihin Suomen luonnolle tyypillisiin marjoihin. Harjua ympäröi molemmilta puolilta sininen meri, jonka rannassa kasvaa tervaleppää.

Kallahdenharjulla kasvaa joitakin harvinaisia kasvilajeja ja puissa pesii esimerkiksi tikkoja ja muita lintuja. Harjua saa kiertää vain merkittyjä polkuja pitkin luonnon ja sen eläinten suojelemiseksi. Sen päällä kulkee myös isompi Kallvikinniementie, joka vie aina niemen kärkeen, suositulle uimarannalle saakka. Lämpimänä päivänä rannalta onkin mukava pulahtaa uimaan.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20-30 minuuttia.
Uutela
Itä-Helsingin laajin ja monipuolisin ulkoilualue Uutela tarjoilee aimo annoksen kaikkea: niin merenrantaa, metsää, soita kuin niittyjäkin. Alueella pääsee kiipeilemään kallioille, uimaan, nauttimaan metsän tuoksusta ja tutkailemaan eri ulkoilureittejä. Rauhoitetun Särkkäniemen maisemaa on muokannut maankohoaminen ja Skatanniemen kärjestä avautuu upea näkymä saaristoon. Retkeilijöiden lisäksi alueella voit törmätä niin suojaisissa lahdelmissa pesiviin vesilintuihin, viitasammakoihin, rupikonniin kuin kauniisiin sudenkorentoihinkin – Rudträskin kosteikolla öisin liikkuva jopa lepakoihin.

Alue on myös historiallisesti merkityksellinen. Siellä toimi aikanaan Suomen vanhin ratsastuskoulu Keskustalli. Skattaniemen keskeltä löytyy lisäksi venäläisten vuonna 1917 rakentama tykkibunkkeri.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30-40 min.
Mustavuoren luolat
Mustavuoren luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitsee Mustavuoren linnoitusalue, missä pääsee tutkimaan erilaisia suuria kallioon louhittuja luolia ja rotkoja sekä ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituksia. Vaikka luolat ja rotkot eivät luonnonmukaisia olekaan, ei niiden mahtipontisuutta voi kiistää. Mukaan kannattaa pakata taskulamppu, jos aikoo sisälle luoliin. Luolien lattiat saattavat olla veden peitossa sateen tai sulamisveden jäljiltä, mikä on sekin syytä pitää mielessä.

Kävelymatka parkkipaikalta polkua pitkin ei ole pitkä, mutta sitäkin kauniimpi – onhan Mustavuori kuitenkin koko pääkaupunkiseudun arvokkain rehevä lehto. Metsän siimeksessä voi nähdä niin valko-, sini- kuin keltavuokkojenkin kukkivan keväisin. Luonto on muutoinkin varsin omaleimaista ja siellä viihtyvät monet harvinaisemmatkin kasvit sekä sienet. Alkukesästä voi kuulla kultarintojen ja mustapääkerttujen laulua. Alueella tulee kesäkaudella liikkua vain merkityillä alueilla, jotta nämä arvokkaat lajistot eivät häiriinny.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20-30 min.

#Helsinki -tilausajo

Tällä kierroksella vieraillaan Helsingin kuvatuimmissa kohteissa ja nähdään sosiaalisesta mediasta tutut paikat livenä. Mukaan on siis syytä pakata ainakin kamera, kamerajalka, puhelimen laturi ja vaikkapa pari valinnaista asukokonaisuutta, joita vaihdella kuvauslokaatiosta riippuen.

Kierroksen kesto on 3 – 3,5 h riippuen liikennetilanteesta sekä lähtöpaikasta.

Kierroksen aluksi bussi noutaa seurueenne kyytiin keskustan alueen hotellilta, satamasta tai lentoasemalta. Voit valita valmiin reittimme tai suunnitella oman reittisi.

Kallion kirkko
Tilaa-Bussi-Helsinki

#Helsinki -kierros

Reitti sisältää seuraavat kohteet:

Päärautatieasema
Ihmisvilinää, ohitse ajavia ratikoita sekä suurkaupungin tunnelmaa kuviinsa kaipaavan on syytä suunnata Helsingin päärautatieasemalle. Päärautatieasema eli Steissi on tunnettu Kivimies-patsaistaan, korkeasta kellotornistaan sekä mahtipontisesta laituripihastaan. Tämän ikonisen ja näyttävän maamerkin tunnistaa helposti – onhan se monen arjessa läpikulku- ja kohtaamispaikka, jonka kauneus helposti unohtuu, ellei sitä pysähdy erikseen ihailemaan. Vanhat, pitkät käytävät, korkeat katot ja kaunis kivilattia luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Asema on sulkenut sisäänsä myös useita suloisia pubeja, ravintoloita ja kahviloita, joissa pysähtyä lasilliselle tai kupilliselle kaiken kiireen keskellä. Ihmisvilinän tarkkailu ja erikoisempien yksityiskohtien etsiminen on monien kuvaajien mieleen. Kuvata voi niin time-lapse -videoita asemahallin vilskeestä kuin reissuhenkisiä asukuvia juna-aikataulujen alla.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 – 20 minuuttia.
Kaisa-talo
Helsingin yliopiston pääkirjasto eli tutummin Kaisa-talo on arkkitehtuuri-intoilijan unelma erityisesti sisältä – vaikka onhan sen julkisivukin varsin kiinnostava. Ovien toiselta puolelta löytyy korkealle kohoava katto, avara aula, kauas silmän kantamattomiin jatkuvia kierreportaat ja valtavat monen kerroksen mittaiset ikkunat, joista avautuu näkymä ulos kadulle, jolla vihreät ratikat kulkevat rakennuksen ohitse. Valkoiset pinnat, soikeat muodot ja runsas luonnonvalon määrä luovat lähes futuristisen tunnelman. Kirjastossa on siis paljon muutakin nähtävää kuin kirjoja, ja valokuvia voi napsia mitä mielenkiintoisimmista perspektiiveistä.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Senaatintorin ja Kauppatorin alue
Tuomiokirkko eli Isokirkko näkyy lukuisissa #helsinki -kuvissa – kantaahan se jonkinnäköistä Helsingin symbolin virkaa. Kirkko on näyttävä näky niin joulun alla, kesäisessä auringonpaisteessa kuin syksyisessä sateessakin. Sen rappusilla saa upeita potretteja sekä asukuvia, minkä lisäksi ylhäältä avautuvat upeat näkymät Kauppatorin satama-alueelle sekä aina Suomenlahdelle saakka. Tuomiokirkko seisoo ylväänä Senaatintorilla, jonka laidalta löytyy myös esimerkiksi Suomen Kansalliskirjasto, Yliopiston päärakennus sekä Valtioneuvoston linna, jotka lukeutuvat kaupungin vanhimpien rakennusten joukkoon ja ovat varsin kuvauksellisia niin sisältä kuin ulkoakin. Erityisesti Kansalliskirjaston sisätiloissa kannattaa käydä kääntymässä.

Senaatintorilta käsin saa myös upeita kuvia Aleksanterinkadusta, joka on varsin tunnistettava katu. Erityisen kaunis se on joulun alla, kun jouluvalot valaisevat raitiovaunujen reittiä.

Senaatintorilta on vain lyhyt kävelymatka toiselle kuvaukselliselle torille – nimittäin Kauppatorille. Kauppatorin näkymä on tuttu niin postikorteista kuin historiankirjoistakin, joskin se on muuttunut ajan myötä jonkin verran. Torikojujen takana kohoavat nykyään moderni Helsinki SkyWheel -maailmanpyörä ja Allas Sea Pool, jonka korkealta terassilta käsin saa kauniit yleiskuvat keskustan näyttävimmistä rakennuksista. Kauppatorin yhteydessä sijaitsee myös kuuluisa Havis Amandan suihkulähde, joka saa lakin päähänsä jokavuotisissa vappujuhlissa. Havis Amandan takaa alkaa kaunis Esplanadin puisto, joka kerää runsaasti väkeä terasseille erityisesti kesähelteillä. Kauppatoria reunustavat Presidentinlinna, Kaupungintalo ja hieman etäämmällä Uspenskin Katedraali. Kuvattavaa siis riittää.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30 minuuttia.
Huvilakatu
Ullanlinnassa sijaitseva Huvilakatu värikkäine ja idyllisine taloineen on monelle tuttu kohde Instagramissa – onhan se useiden vaikuttajien suosima kuvauspaikka. Jotkin lähteet kutsuvat sitä jopa koko kaupungin kuvauksellisimmaksi kaduksi. Tornikattoja, pikkuruisia parvekkeita, kaarevia ikkunoita ja erkkereitä riittää silmän kantamattomiin. Parhaimmillaan yhteen kuvaan saa mahdutettua julkisivultaan niin vihreitä, oransseja, keltaisia, vaaleanpunaisia, vaaleansinisiä kuin beigejäkin rakennuksia. Kesällä aurinko tuo värit esiin kirkkaina ja talvella valkoinen lumivaippa luo kiintoisan kontrastin. Valitse vielä jokin värimaailmaan sopiva asu ja olet valmis kuvaussessioon.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Sibelius-monumentti
Haponkestävästä teräksestä valmistettu Sibelius-monumentti on Sibeliuksen puistossa ylväänä seisova Eila Hiltusen suunnittelema veistos, joka koostuu yli 600:sta eri kokoisesta putkesta. Se on rakennettu kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen muistolle vuonna 1967. Monet sanovat tämän abstraktin taideteoksen muistuttavan urkupillejä ja putkista kuuluukin esimerkiksi tuulessa erikoisia ääniä sekä kaikuja. 8,5 metriä korkea, 10,5 metriä pitkä ja 6,5 metriä syvä monumentti, jota voi ihailla vapaasti niin sen alta kuin ympäröiviltä kallioiltakin, kerää noin puoli miljoonaa kiinnostunutta kävijää vuosittain. Se myös sointuu kauniisti ympäröivään luontoon. Sibelius-monumentin luo kauniin taustan asukuville, minkä lisäksi monet hakevat vähän erilaista perspektiiviä ja kuvaavat teräsputkia alhaalta kohti taivasta.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Mäkelänkatu
Vallilan Käpylään yhdistävä Mäkelänkatu on sinällään aivan tavallinen katu, jota pitkin vihreät ratikat kuljettavat helsinkiläisiä, minne ikinä nämä ovatkaan menossa. Erityisen kuvauksellisen Mäkelänkadusta kuitenkin tekevät korkeat lehtipuut, jotka reunustavat ratikkakiskoja molemmin puolin aina silmän kantamattomiin. Keväisin puiden lehdet ovat raikkaan mintun vihreät, kesällä syvää smaragdia, kun taas syksyllä ne taittuvat kauniiseen ruskaan. Mäkelänkadusta leviää näyttäviä kuvia niin Instagramissa kuin kansainvälisissä medioissa. Niin tunnelmallinen tämä pieni pala luontoa keskellä urbaania ympäristöä on.

Aikaa kohteessa vietetään noin 10 minuuttia.
Puu-Vallila
Idyllinen Puu-Vallila on Helsingin Vallilassa sijaitseva suloinen pientaloalue, joka on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Sen monet karamellinväriset puutalot suurine ikkunoineen ja mansardikattoineen poikkeavat tyypillisestä kaupunkinäkymästä. Joitakin vuosikymmeniä sitten tätä viihtyisää naapurustoa uhkasi purku, mutta nykyään Puu-Vallila on suojeltu kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaiden asuinrakennusten korttelialueena. Eikä ihmekään. Sen erityislaatuisuus houkutteleekin kävijöitä ympäri maata napsimaan niin kaupunki- kuin asukuviakin.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.

Arkkitehtuuria eri aikakausilta -tilausajo

Helsinki on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan, joka on säilynyt läpi sotien, ja kuten arkkitehtuurin kuuluukin, myös muuttunut aikojen saatossa. Kaupungissa niin historialliset kuin modernimmatkin asuinalueet sointuvat kauniisti yhteen luoden ainutkertaisen kokonaisuuden – kuin pienoismallin koko Suomesta.

Arkkitehtuuria eri aikakausilta -kierros on oiva valinta jokaiselle, joka haluaa tutustua Suomen pääkaupungin jugendtaloihin ja uusklassismin vaikutteisiin. Mukaan kannattaa pakata ainakin kamera, jolla taltioida kiinnostavimpia yksityiskohtia.

Kierroksen kesto on 3 – 3,5 h riippuen liikennetilanteesta sekä lähtöpaikasta.

Kierroksen aluksi bussi noutaa seurueenne kyytiin keskustan alueen hotellilta, satamasta tai lentoasemalta. Voit valita valmiin reittimme tai suunnitella oman reittisi.

Ood tilausajo Helsinki
Kansalaistori

Arkkitehtuuria eri aikakausilta -kierros

Reitti sisältää seuraavat kohteet:

Päärautatieasema, Ateneum ja Kansallisteatteri
Helsingin päärautatieasema eli tutummin Helsingin rautatieasema tai Steissi on avattu vuonna 1862 ja vielä tänäkin päivänä yksi kaupungin keskustan tunnetuimmista maamerkeistä. Rautatieasema on laajentunut ajan myötä junaliikennöinnin lisääntyessä. Eliel Saarisen 1900-luvulla suunnittelema graniittinen asemarakennus, jonka kruunaavat korkea kellotorni ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin luomat, ikoniset Lyhdynkantaja-patsaat, on näyttävä niin sisältä kuin ulkoakin. Rautatieaseman tiloissa yhdistyvät saumattomasti uusgotiikka sekä uusrenessanssi. Ihailtavaa siis riittää!

Rautatientorin kupeesta löytyy myös Suomen Kansallisteatteri, joka on saanut alkunsa vuonna 1872. Kansallisromanttisen rakennuksen on suunnitellut Onni Törnqvist-Tarjanne ja se on rakennettu harmaasta graniitista. Siinä korostuvat kauniit kaarevat ikkunat ja kontrastia luova punainen katto. Kansallisteatteri oli alkujaan pienempi, mutta sitä laajennettiin vuonna 1954.

Ateneumin taidemuseon löytää Rautatientorin toiselta puolelta. Tämä varsin näyttävä ja symmetrinen museorakennus on arkkitehti Theodor Höijerin käsialaa. Se edustaa uusrenessanssia ja onkin varsin koristeellinen. Julkisivusta löytyy niin korkokuvia kuin neljää taiteen klassista lajia symboloivia veistoksiakin, jotka vangitsevat katseen.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 – 20 minuuttia.
Kaisa-Talo
Helsingin yliopiston pääkirjasto eli tutummin Kaisa-talo on varsinainen arkkitehtuuri-intoilijan unelma ja yksi nykyarkkitehtuurin merkittävimmistä teoksista. Sen on Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n suunnittelema luonteikas rakennus Kaisaniemenkadun varrella, joka avasi ovensa yleisölle syyskuussa vuonna 2012, jolloin se valittiin myös vuoden lasirakennukseksi. Kaisa-talon julkisivu on tumma, joten se ei riitele korttelin muiden rakennusten kanssa. Korkeita seiniä koristavat suuret ikkunat, joiden kautta sisätiloihin tulvii runsaasti luonnonvaloa.

Heti kynnyksen yli astuttuaan voi aistia lähes futuristisen tunnelman. Korkealle kohoava katto, avara, ellipsin muotoinen aula, kauas silmän kantamattomiin jatkuvat kierreportaat ja puhtaan valkoiset pinnat luovat tilan tuntua. Rakennus on suurelta osin muuntojoustavaa tilaa, joka mahdollistaa monenlaiset ratkaisut.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Senaatintorin ja Kauppatorin alue
Monet Helsingin arkkitehtuurillisesti merkityksellisimmistä kohteista löytyvät juurikin Senaatintorin ja Kauppatorin alueelta. Helsinki on rakennettu suurelta osin vuoden 1808 tuhoisan tulipalon jälkeen. Se nimitettiin vuonna 1812 Suomen pääkaupungiksi, joten uusille, näyttäville rakennuksille oli akuutisti tarvetta. Barokkiklassismia edustava Sederhomin talo on kuitenkin seissyt Aleksanterinkadun varressa, Senaatintorin laidalla jo vuodesta 1757, kun kauppias Johan Sederholm sen siihen rakennutti. Tämä tekeekin siitä Helsingin kantakaupungin vanhimman säilyneen rakennuksen. Sitä vanhempia taloja saa keskusta-alueelta lähteä etsimään aina Suomenlinnasta saakka.

Senaatintorin ehdottomasti näyttävin rakennus on kuitenkin sen pohjoispäässä sijaitseva vuonna 1846 valmistunut empiirityylinen Helsingin Tuomiokirkko. Tuomiokirkko on jättänyt jälkensä kaupungin siluettiin. Onhan se varmaankin Helsingin ikonisin rakennus. Se sijaitsee korkealla, pitkien portaiden päässä, joten sen valkoiselta näyttävät – mutta todellisuudessa kolmella vaaleanharmaalla sävyllä maalatut – seinät, korkeat pilarit sekä vihreät kupolikattoiset tornit näkyvät jo kaukaa.

Muita uusklassismia edustavia rakennuksia Senaatintorilla ovat vuonna 1832 valmistunut Helsingin yliopiston päärakennus, vuonna 1845 valmistunut kansalliskirjasto sekä vuonna 1822 valmistunut Valtioneuvoston linna. Kaikki kolme ovat Carl Ludvig Engelin suunnittelemia, hyvin samankaltaisia empirerakennuksia.

Senaatintorin itäpuolelta löytyy Suomen tärkeimmäksi uusgotiikkaa edustavaksi rakennukseksi kutsuttu Ritarihuone. Se on Theodor von Chiewitzin suunnittelema rakennus, jonka julkisivu on punertavaa tiiltä ja ikkunat sijoiteltu venetsialaista ikkunajakoa mallintaen.

Senaatintori on vain korttelin päässä kauniilta sekä historialliselta Kauppatorilta, jonka ympäristöstä löytyy monta arkkitehtuurillisesti tärkeää kohdetta. Kauppatoria on reunustanut empiirityylinen Presidentinlinna jo vuodesta 1819 alkaen. Sen vierestä löytyy vuotta aiemmin valmistunut Helsingin kaupungintalo. Nämäkin ovat molemmat Engelin kädenjälkeä sekä osa niin sanottua empirekeskustaa. Hieman Presidentinlinnasta itään sijaitsee myös mahtipontinen, punatiilinen Uspenskin katedraali, joka on Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Katedraali edustaa puolestaan uusrenessanssia eli eroaa selvästi muista ympäröivistä rakennuksista.

Aikaa kohteessa vietetään noin 30 – 40 minuuttia.
Hotelli Torni ja Vanha kirkko
Sitten matkataankin ajassa eteenpäin funktionalismin aikakaudelle. Yrjönkadulla sijaitseva 13 kerrosta korkea Hotelli Torni valmistui vuonna 1931 ja oli niin sanottu oman aikansa pilvenpiirtäjä. Valmistuessaan se oli Helsingin korkein rakennus, joka jäi vain 50 senttiä vajaaksi 70:stä metristä. Tyyliltään Torni edusti uutta aikaa – olihan se myös Suomen ensimmäinen sähköistetty rakennus. Rakennuksella riittää historiaa, joka ulottuu aina Mäntsälän kapinaan ja Talvisotaan saakka. Vielä tänäkin päivänä Hotelli Torni toimii hotellina, jonka ylimmästä kerroksesta näkee lähes koko kaupungin keskustan.

200 metrin päässä Hotelli Tornilta sijaitsee Helsingin kantakaupungin vanhin kirkko, joka kantaa niinkin osuvaa nimeä kuin Vanha kirkko. Carl Ludvig Engelin suunnittelema, uusklassismin aikakauden empiretyylinen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1826 eli huomattavasti ennen tunnetumpaa Helsingin Tuomiokirkkoa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Johanneksenkirkko
Ullanlinna on tunnettu vanhasta arkkitehtuuristaan sekä kauniista naapurustoistaan, eikä Korkeavuorenkadulla sijaitseva Johanneksenkirkko kalpene naapurirakennusten rinnalla lainkaan. Kirkon tornit kohoavat 74 metriä maanpinnasta ja istumapaikkoja löytyy jopa 2 600:lle. Uusgoottilaisen kirkon on suunnitellut tukholmalainen Adolf Emil Melander ja se oli aikanaan niin sanottu vastaveto Uspenskin katedraalille. Sen oli tarkoitus korostaa suomalaisuuden läntisiä juuria idän vaikutteiden edessä.

Sittemmin Johanneksenkirkkoa on restauroitu useaan otteeseen. Se myös vaurioitui Helsingin suurpommituksissa toisen maailmansodan aikaan.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Löyly
Hernesaaressa, aivan rannan tuntumassa komeilee veistoksellinen, vuonna 2016 valmistunut saunaravintola Löyly, jonka jopa yhdysvaltalainen Time-lehti nimesi yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä. Se on Anu Puustisen sekä Ville Haran suunnittelema rakennelma, joka on tehty sulautumaan osaksi Helsingin rannan luontoa. Muodoltaan puuverhoiltu Löyly muistuttaa suurta kivenlohkaretta tai kalliota. Sisätiloista löytyy niin julkisia saunoja kuin suosittu ravintolakin. Sen meren päälle ulottuvalta terassilta sekä seinänkokoisten ikkunoiden takaa avautuvat näköalat Suomenlahdelle ovat vertaansa vailla.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Temppeliaukion kirkko
Temppeliaukion kirkko lukeutuu Helsingin ehdottomasti tunnetuimpiin nähtävyyksiin, joskin se saattaa jäädä jopa huomaamatta – onhan se rakennettu osittain kallion sisään. Tämä Etu-Töölössä sijaitseva, vuonna 1969 valmistunut evankelisluterilainen kirkko houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa kiinnostavan arkkitehtuurinsa vuoksi. Sen lisäksi, että kirkko on nimittäin upotettu louhimalla kallioon, se on myös soikea ja kantaa kupolin muotoista kattoa. Sisälle tulvii valoa suurten kattoikkunoiden kautta ja tilan akustiikan ansiosta siitä on muodostunut suosittu paikka pitää erilaisia musikaalisia esityksiä. Kirkko on aktiivisessa käytössä ja siellä vietetään niin häitä kuin messujakin. Täysi-ikäisiltä turisteilta sisäänpääsystä veloitetaan kolme euroa.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Kansalaistorin ympäristö, Finlandia-talo, Kansallismuseo ja Eduskuntatalo
Ajomatka jatkuu ohi funktionalismia edustavien Postitalon ja Lasipalatsin aina Nykytaiteen museo Kiasmalle, jonka moderni tyyli herätti runsaasti erilaisia mielipiteitä 90-luvun lopulla. Kiasman rakennus koostuu kahdesta kaarevaseinäisestä osasta ja sen on suunnitellut yhtysvaltalainen Steven Holl. Sisältä rakennus kylpee luonnonvalossa 3500 neliömetriä kattavan ikkunapinnan ansiosta.

Kiasmaa vierustaa samoihin aikoihin valmistunut 12-kerroksinen, lasiseinäinen Sanomatalo, jossa toimivat monet kotimaiset sanomalehdet, aikakausilehdet sekä radiokanavat. Sanomatalo onkin täynnä toimistoja ja liiketiloja, mutta sisälle aulaan on vapaa pääsy.

Sanomatalo sijaitsee Kansalaistorin tuntumassa. Torin toisella laidalla on vuodesta 2018 komeillut kolmikerroksinen Helsingin keskustakirjasto Oodi. Moderni Oodi on varinainen arkkitehtuurin taidonnäyte. Hillitty yhdistelmä lasia, terästä sekä puuta, on kerännyt runsaasti huomiota myös kansainvälisesti ja se on nimitetty jopa maailman parhaaksi uudeksi yleiseksi kirjastoksi. Oodin tiloista löytyy itse kirjasto lisäksi niin elokuvateatteri, monitoimisali, galleria, leikkipuisto, äänitysstudioita, kokoustiloja ja kahvila-ravintola. Kirjasto on siis yhtä kiinnostava niin sisältä kuin ulkoakin. Ja sen kolmannen kerroksen ulkoterassilta on kauniit näkymät keskustan suuntaan.

Oodille ja Sanomatalolle Kansalaistorilla seuraa pitää myös vuonna 2011 avattu lasiseinäinen Helsingin Musiikkitalo, jossa järjestetään erilaisia konsertteja ja tapahtumia, ja jonka tiloissa opiskelevat myös Sibelius-akatemian opiskelijat. Rakennus on sisältäkin arkkitehtuurillisesti varsin kiintoisa kohde, jota pääsee vapaasti ihastelemaan. Arkkitehtuuriin liittyvillä ratkaisuilla on haluttu korostaa avoimuutta, musiikin merkitystä yhteiskunnassa sekä kohtaamisten tärkeyttä. Musiikkitalo on rakennettu paitsi konserttitoimintaa varten myös vahvistamaan kansallista identiteettiä.

Lähestulkoon Musiikkitaloa vastapäätä, toisella puolella Mannerheimintietä sijaitsee J. S. Sirénin suunnittelema Eduskuntatalo korkeine pylväineen. 25:een metriin kohoava rakennus edustaa tyylisuunnaltaan pohjoismaista 1920-luvun klassismia ja sen graniittinen julkisivu on monille tuttu ainakin uutisista. Suomen eduskunta kokoontuu rakennuksen tiloihin säätämään lakeja, minkä lisäksi kansalaisia nähdään usein protestoimassa sen avoportailla.

Kansalaistorilta voi jatkaa matkaansa kävellen Musiikkitalon ohitse Finlandiapuistoon, jonka reunalla, Töölönlahden kauniissa maisemissa sijaitsee marmorinen kongressi- ja tapahtumakeskus Finlandia-talo. Se on Alvar Aallon vuonna 1962 suunnittelema rakennus, joka on saanut vaikutteita Italian sekä Kreikan arkkitehtuurista. Aalto suunnitteli rakennukseen tornimaisen osa, jonka akustiikka luo syvän jälkikaiunnan. Sisätiloista löytyy epäsymmetrisiä muotoja sekä luonnonmateriaaleja, joista Aalto tunnetaan.

Finlandiatalon takaa, toiselta puolelta Mannerheimintietä löytää vielä vuonna 1910 valmistuneen Suomen Kansallismuseon. Rakennus muistuttaa ulkoa kansallisromanttiseen tapaan hieman keskiaikaista suomalaista kirkkoa tai linnaa. Korkea kivitorni sekä jyrkkä harjakatto tukevat tätä tulkintaa. Sisältä museo on pääasiassa jugendia. Sisääntuloaulan kattoa koristavat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat Kalevala-aiheiset kattofreskot. Museota laajennetaan paraikaa maan alle.

Aikaa kohteessa vietetään noin 15 minuuttia.
Olympiastadion ja Helsingin uimastadion
Helsingin oli tarkoitus isännöidä vuoden 1940 olympialaiset, joita varten Helsingin ydinkeskustan tuntumaan Taka-Töölöön nousi vuonna 1938 Helsingin Olympiastadion. Kisat kuitenkin peruttiin toisen maailmansodan vuoksi ja Helsingin Olympiastadion pääsi käyttöön vasta isännöidessään vuoden 1952 olympialaiset. Niiden jälkeen stadionilla on kilpailtu niin yleisurheilussa kuin jalkapallossakin.

Helsingin Olympiastadion on yksi kaupungin näkyvimmistä rakennuksista. Se edustaa funktionalismista tyyliä. Valkoisen stadionin sekä 72 metriä korkean tornin ovat suunnitelleet Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti, jotka saivat toimeksiannon voitettuaan arkkitehtuurikilpailun omalla ehdotuksellaan.

Samaa pelkistettyä ja korutonta funkkistyyliä edustaa Jorma Järven suunnittelema Helsingin uimastadion, joka sekin rakennettiin olympialaisia varten. Uimastadion sijaitsee aivan Olympiastadionin tuntumassa. Nykypäivänä se on suosittu virkistyspaikka kaupunkilaisten keskuudessa ja kauniina kesäpäivinä usein pullollaan väkeä.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Kallion kirkko ja Kallion kirjasto
Kallion kaupunginosaan, korkealle mäen päälle rakennettu harmaagraniittinen, jugendtyylinen kirkko on maamerkki, jonka näkee kauempaakin. Vuonna 1912 valmistuneen rakennuksen torni on 65 metriä korkea sekä varsin näyttävä näky. Sen kellot soittavat päivittäin kahdesti Jean Sibeliuksen Kallion kirkolle varta vasten säveltämää koraalisävelmää.

Sisältä kirkko on pitkä ja varsin yksinkertainen, mutta kaunis. Kirkon alla sijaitsee uurnaholvi, jollaisia Suomessa ei juuri tavata. Siellä säilytetään tuhkauurnia väliaikaisesti. Uurnaholviin mahtuu kerrallaan 2 500 uurnaa.

Jugend on muutoinkin Helsingin ja erityisesti Kallion kaupunginosan katuja hallitseva tyylisuuntaus. Aikanaan edullisena työväen asuinalueena tunnettu Kallio on nykyään trendikäs ja elämää kuhiseva naapurusto, josta löytyy toinen toistaan näyttävämpiä rakennuksia. Yksi tunnetuimmista lienee Kallion kirkosta muutaman sadan metrin päässä sijaitseva punatiilinen, kolmikerroksinen Kallion kirjasto, joka oli Suomen ensimmäinen kunnan varoilla rakennettu kirjastorakennus valmistuessaan vuonna 1912. Tyyliltään Kallion kirjasto on hillittyä myöhäisjugendia, mutta siinä on havaittavissa myös runsaasti klassisia vaikutteita. Kävelymatkalla kirkolta kirjastolle tulee ohittaneeksi myös Ihantola-nimisen vaaleanpunaisen asuinrakennuksen, jota monet tapaavat pysähtyä kuvaamaan.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.
Ympyrätalo ja Helsingin kaupunginteatteri
Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelema Ympyrätalo on yksi kaupungin tunnistettavimmista maamerkeistä. Sylinterimäisestä muodostaan nimensä saanut korkea rakennus valmistui vuonna 1968 pankkirakennukseksi. Nykyään Ympyrätalo on suojeltu kohde ulkokuoren, sisäänkäyntien, sisäpihan sekä porraskäytävien osalta, jotta tämä modernismia edustava arkkitehtuurin helmi säilyisi myös jälkipolville. Rakennuksesta löytyy useiden yritysten liiketiloja.

Ympyrätalolta jatkettaessa Töölönlahden rantaa pitkin kohti länttä löytää tiensä Helsingin Kaupunginteatterille, joka lukeutuu sekin Helsingin alueen modernismin aikakaudella rakennettuihin rakennuksiin. Rakennus on todiste siitä, miten yksinkertaisuus ja koruttomuus voi olla kaunista. Teatterin aulaan tulvii runsaasti valoa suurten ikkunoiden läpi ja se näyttää mahtipontiselta erityisesti pimeällä valaistuna. Kauniisti kuin osaksi luontoa istutettu, linjakas teatteri ja sitä ympäröivä puisto ovat nykyään suojeltuja kohteita.

Aikaa kohteessa vietetään noin 20 minuuttia.