Luokkaretkikohteet Turussa ovat helpon matkan päässä, kun koko porukka kulkee turvallisesti perille asti tilausajolla. Onko luokka säästänyt rahaa hauskaan yhteiseen luokkaretkipäivään ja nyt on vihdoin tullut aika palkita kova työ? Eli siis opettajien vastuulle jää päättää, miten siirtyminen hoidetaan ilman suurempia kommervenkkeja. Ken ties päämäärä on vielä avoinna, mutta jokin Turun seudun kohde tuntuisi helpolta?
Turun 12 suosituinta luokkaretkikohdetta
Monet koululaiset haaveilevat Turun ja lähialueiden erilaisista luokkaretkikohteista. Olemmekin koonneet yhteen Turun alueen 12 suosituinta luokkaretkikohdetta valinnanvaikeuden välttämiseksi. Näihin on helppo matkata tilausbussin kyydissä:
1. Turun linna
Turun linna on seissyt Aurajoen suulla jo 1200-luvun lopulta saakka ja on nähnyt runsaasti historiaa. Jännittäviä ja salaperäisiä tarinoita linnasta siis riittää. Sen keskiaikaiset huoneet ja hulppeat juhlasalit saavat olon tuntumaan siltä, kuin olisi matkannut ajassa taaksepäin. Rohkeammat uskaltautuvat ehkä tutkimaan vankisellejäkin. Sisäänpääsymaksu on vain muutamia euroja oppilasta kohden ja luokkien on mahdollista osallistua myös opastetuille kierroksille sekä erilaisiin työpajoihin. Tarjolla on esimerkiksi historian kauheuksista kertova kierros, ritarielämästä kertova pikkuritarikierros sekä linnan arjesta ja juhlahumusta kertova kierros. Kuparityöpajassa päästään valmistamaan esineitä kuparista, kalligrafityöpajassa opetellaan kirjoittamaan irtomusteella ja tuohikirjetyöpajassa valmistetaan nimensä mukaan tuohikirje. Linnaan liittyvää opetusmateriaaliakin on tarjolla runsaasti. Sen avulla vierailusta saa entistäkin opettavamman kokemuksen.
2. Apteekkimuseo ja Qwensin talo
Apteekkimuseo ja Qwensin talo, joka on Turun vanhin säätyläiskoti 1700-luvulta, tarjoilevat lisää historian havinaa. Pääsette porukalla tutustumaan siihen, millaisia rohtoja 1800-luvun apteekissa Turkulaisille myytiin ja miten herrasväki asui vuosisatoja sitten. Museoon voi tutustua omatoimisesti kävellen, lainattavan tabletin kuunneltavaa tai viittomakielistä opastusta seuraamalla sekä opastetulla kierroksella. Opastuskierrokset voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaisesti. Kierroksen varrella voi tehdä Gustav-kyyhkyn opaslehtisestä löytyviä hauskoja aivopähkinöitä. Kesäisin museon pihalla pääsee leikkimään myös apteekkaria sekä tämän asiakasta. Cafe Qwenselissä voi nauttia toinen toistaan herkullisemmista ja näyttävämmistä leivonnaisista.
3. Biologinen museo
Biologinen museo tarjoilee kokemuksia luonnon ja eläinten ystäville. Näyttelystä löytyy erilaisia Suomen luontomaisemia eläimineen: nisäkkäitä on 30 ja lintuja jopa 143 eri lajia. Paljon riittää siis opittavaa sekä havainnoitavaa kaiken ikäisille. Museota ja sen eri näyttelyitä voi kiertää joko itsenäisesti tai opastuksen johdolla. Opastuksia on tarjolla eri teemoilla. Elämyspolku vie retkelle Suomen luontoon, missä ryhmänä löydätte ja tunnistatte eläimiä. Suomen luonto -opastuksella tutustutaan erilaisiin elinympäristöihin ja niissä esiintyviin eläinlajeihin – selvitetään esimerkiksi, mitä karhu tekee ennen talviunille ryömimistä. Konsulista konservaattoriin -opastus käy puolestaan läpi itse museon historiaa sekä Turun luonnonhistoriaa. Varatkaa ryhmävierailut ja opastuskierroksen ennakkoon, niin museon väki osaa odottaa teitä.
4. Kuralan Kylämäki
Kuralan Kylämäki on loistava kohde ympärivuotisesti maatilan eläimistä sekä entisistä ajoista kiinnostuneille. Kesäisin tällä kulttuurivirkistysalueella voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella. Millaista olikaan koulunkäynti isoäidin aikaan? Entä mitä piiat ja rengit tekivät maataloissa? Opastetuilla kierroksilla oppilaat pääsevät sukeltamaan kansakoulun maailmaan tai toimimaan pikkurenkinä ja -piikoina. Syntymäpäiviäkin voi viettää maalaisteemalla. Kuralan kokeiluverstaalla pidetään erilaisia työpajoja sekä kursseja myös viileämmillä keleillä, minkä lisäksi kesäisin on tarjolla työnäytöksiä. Omaa tasapainoa voi koetella puujaloilla kävelemällä tai vaikkapa tasapainolaudalla keikkumalla. Mukaan voi pakata omat eväät, minkä lisäksi alueella sijaitsee myös kahvila, joka on auki museon aukioloaikoina.
5. WAM eli Wäinö Aaltosen museo
WAM eli Wäinö Aaltosen museo on täynnä näyttävää nykytaidetta. Sen monet näyttelyt havainnollistavat, miten taide on paljon enemmän kuin vain tauluja seinillä tai patsaita puistoissa – kantaaottavaa sekä kaikilla aisteilla koettavaa. Museo tarjoaa mahdollisuuden kaikille turkulaisille perusopetuksen oppilaille vierailla näyttelyissä opettajan johdolla ilmaiseksi. Toki luokka voi varata myös maksullisen opastuskierroksen. Opastuskierroksen varanneet ryhmät voivat vierailla näyttelyissä halutessaan aamuisin, ennen museon aukeamista. Museossa järjestetään lisäksi erilaisia taidetyöpajoja.
6. Luostarinmäki
Luostarinmäki on näyttävä ulkomuseoalue Turun kaupungin keskustan tuntumassa, johon kuuluu 14 pihaa, noin 80 museointeriööriä sekä viisi teemanäyttelyä. Siellä pääsee tutustumaan entisaikojen kaupunkielämään ja koteihin. Millaista oli käsityöläisten elämä joskus taannoin, miten perheet elivät ja kuinka kivipaino toimii? Kesäaikaan näitä käsityöläisiä sekä muuta museokorttelin väkeä näkee jopa puuhastelemassa pihamaalla. Merenkulusta kiinnostuneet voivat tutustua turkulaisen merenkulun historiaan sekä jopa kaupungin tienoilla asustelleiden merimiesten taustoihin. Opastusten lisäksi tarjolla on vaihtoehto kiertää museoaluetta opaste-esitteen kanssa. Eväitä voi nauttia pihamaalla. Lähettäkää vierailun päätteeksi kotiin vaikkapa postikortit, sillä alueella toimii oma posti.
7. Turun saaristo
Turun saaristolla on paljon tarjottavaa leirikoululaisille: raikasta meri-ilmaa, kaunista luontoa sekä seikkailuhenkistä menoa. Utön majakka sijaitsee Suomen eteläisimmällä Utön saarella ja sillä on ollutkin tärkeä rooli maamme historiassa. Rosalan viikinkikeskus tapahtumineen sekä viikinkiravintoloineen on ainutlaatuinen paikka oppia viikinkien elämästä. Saaristoa voi ihailla halutessaan pyörien satuloista, minkä lisäksi melomaan sekä purjehtimaankin pääsee isomman porukan voimin. Tilaisuuksia kiipeilyyn, jousiammuntaan ja kirveenheittoonkin on tarjolla. Luokkaretkestä voi tehdä myös pienen leirikoulukokemuksen ja yöpyä saaristossa vaikkapa puihin kiinnitetyissä tentsileissä.
8. Megazone
Megazone on oiva sekä varsin lyömätön vaihtoehto, mikäli säät eivät suosi. Urheilullinen, sisäradalla pelattava joukkuepeli, jossa ammutaan vastustajia laser-säteillä, nostaa hien pintaan ja parantaa ryhmähenkeä. Opettajakin voi sujahtaa pelin maailmaan mukaan nostamaan sykettään. Halutessaan luokka voi varata yksityispelin, jolloin pelikentällä ei pyöri ulkopuolisia. Pelipaikalla voi herkutella porukalla niin pizzoilla kuin esimerkiksi karkeillakin – tarjoiluvaihtoehdoista kannattaa kysellä etukäteen. Takaisin koululle palataan varmasti hymyissä suin.
9. Paintball
Paintball on toinen hauska ryhmäpeli, jossa pääsee treenaamaan tarkkuuttaan sekä taktikoimaan porukalla. Värikuulien ampumista metsäkentällä voi kokeilla joko itsenäisesti tai vaihtoehtoisesti pelinvetäjän ohjauksessa. Omia vaatteitakaan ei tarvitse liata, kun vuokraa koko porukalle suojahaalarit. Kun peli on ohitse, voi pelipaikalle jäädä vielä saunomaan tai ruokailemaan porukalla.
10. Flowpark
Flowpark tarjoilee ulkoilmaa sekä liikuntaa hieman maanpinnan yläpuolella. Kokeilkaa, kestääkö kantti kiivetä korkealla puiden lomassa kulkevia ratoja pitkin, laskea vaijerilukuja, hypellä liaanista toiseen ja tasapainoilla heiluvilla poluilla. Kiipeily porukalla on hyvä tapa parantaa ryhmähenkeä, oppia motivoimaan muita ja kokeilla omia rajojaan. Tasapaino sekä koordinaatiokykykin testataan siinä samalla ja kaiken tekemisen keskellä tulee liikuttua ihan huomamatta. Ennakko-osaamista ei tarvita – hyvällä asenteella pääsee pitkälle. Haastetta löytyy eri tasoisille kiipeilijöille. Uskaliaimmat voivat kivuta jopa 20 metrin korkeuteen. Mukaan saa halutessaan myös ohjaajan, joka pitää silmällä ja tarjoilee vinkkejä.
11. Forum Marinumissa
Forum Marinumissa pääsee luokkaretkelle purjelaivojen maailmaan. Kurkistakaa, miltä näyttää kansallisaarteemme Suomen Joutsen ja kuunnelkaa tarinoita siitä, miten merkityksellistä merenkäynti on maamme historian kannalta ollut. Opastetulla kierroksella oppii paljon merellä työskentelystä, erilaisista aluksista ja merenkulun historiasta. Miten merillä suunnistettiin ja millaista oli yhteydenpito mantereelle ennen älypuhelimia? Näyttelyssä viestitään myös meren suojelun tärkeydestä. Opastetut kierrokset on suunniteltu ikätason mukaisiksi ja sisällöt ovat helposti sidottavissa opetussuunnitelmaan. Forum Marinum järjestää myös työpajoja. Paikalle on helppo saapua kookkaammallakin bussilla ja eväitä voi nauttia upeissa Aurajokirannan maisemissa.
12. Pakohuonepelit
Pakohuonepelit pitävät sisällään hauskoja arvoituksia, yhdessä tekemisen tunnelmaa sekä jännitystä. Työskennelkää tiiminä, lyökää viisaat päänne yhteen ja yrittäkää päästä ulos huoneesta tehtäviä ratkaisemalla ennen kuin aika loppuu! Pelin teeman ja vaikeusasteen voi valita kuudesta eri vaihtoehdosta. Toimipisteestä riippuen jopa 12 henkeä pääsee pelaamaan samaan aikaan ja loput ryhmästä voivat seurata huoneiden tapahtumia reaaliajassa ruudun kautta. Kahteen toimipisteeseen jaettuna samanaikaisia pelaajia voi olla jopa 32.
Huolimatta siitä, minkä luokkaretkikohteen valitsette, perille on helpointa kulkea kauempaakin tilausbussin kyydissä. Näin te vastuussa olevat opettajat ja muut valvojat vältytte työläiltä reissuilta julkisessa liikenteessä, jolla matkustaminen voi tarkoittaa esimerkiksi liikennevälineiden vaihtoa tai ruuhkabussien tilanpuutetta. Kookkaampi porukka kun ei aina mahdu kyytiin siihen vuorokauden vilkkaimpaan aikaan. Ja toki jokaisella aikuisella on varmasti mielenpäällä myös pelko siitä, että joku Vauhti-Valtteri lähtee haahuilemaan väärälle laiturille tai eksyy ryhmästä kenenkään huomaamatta. Tai mitä jos jäättekin väärällä pysäkillä kyydistä? Kaikki on mahdollista, kun liikkeessä on kookas ryhmä.